8 myter om ischias

Med hjälp av hälsosidan Everyday Health går vi igenom vanliga myter om ischias.


Myt 1: Ischias är ett tillstånd eller en diagnos

Ischias är varken ett tillstånd eller en diagnos. Ischias är ett symtom som tyder på att något irriterar ischiasnerven.

Det är viktigt att ta reda på vad det är som orsakar irritationen för att få rätt behandling.

Myt 2: All smärta i benen beror på ischias

Det är inte ovanligt att personer som har smärta i benen tror att det beror på ischias. Men smärta i benen kan orsakas av överansträngda ben, kärlproblem, cellulit eller en annan nerv som irriterats.

Myt 3: Man vet inte vad som orsakar ischias

Jo, det vet man. Ischias uppstår när ischiasnerven utsätts för ett tryck, vilket oftast sker när man drabbas av diskbråck. Kan även orsakas av ben sporre och tumör.

Myt 4: Ischias orsakas av en specifik händelse

Många tror att ischias uppkommer när man har gjort något som inte är bra för ryggen som att sitta för länge eller att ha lyft något tungt. Detta stämmer inte, enligt läkaren Loren Fishman vid Columbia Medical School i USA. Dock kan man drabbas av ischias om tunga lyft är en del av din vardag. 

Myt 5: Om du har ischias, bör du stanna i sängen och vila

Enligt läkaren och fysioterapeuten, Atul Patel mår man bättre av att vara aktiv och att undvika överdriven inaktivitet. Flera studier har visat att det finns väldigt lite eller inga fördelar med att stanna i sängen jämfört med att vara aktiv.

Myt 6: Medicinering är det bästa sättet att lindra besvären

En översiktsstudie från 2012 visade att anti-inflammatoriska, kortikosteroider och anti-depressiva läkemedel saknade mätbara effekter. För vissa kunde dock anti-inflammatoriska läkemedel ha en kortsiktig effekt.

För personer med allvarlig kronisk smärta är epiduralbedövning effektivt för smärtlindring.

Myt 7: Kirurgi är det enda sättet att verkligen bota ischias

De flesta med ischias blir bra inom ett par månader, utan kirurgi. Sjukgymnastik och epiduralbedövning är bra behandlingsmetoder. Endast vi allvarliga fall är kirurgi ett alternativ.

Myt 8: Det går inte att förhindra ischias

Det stämmer att det inte går att till 100% förhindra ischias, men man kan minska risken genom att vara aktiv och utföra fysiskt arbete på korrekt sätt. God kroppshållning, inte sitta för mycket och träna upp bål- och ryggmusklerna hjälper också.