Falsk ischias

Om din ischias inte beror på en skadad disk så har du en så kallad falsk ischias. De flesta personer drabbas av denna typ av ischias. Går du till en naprapat eller en kiropraktor kan de ställa diagnos och ge dig rätt behandling.

Falsk ischias – diffus smärta

falsk ischiasDet är vanligast att du drabbas av falsk ischias. Den falska typen av ischias svarar också mycket bra på behandlingar.

Skillnader mellan äkta och falsk ischias

Falsk ischias sägs inte göra lika ont som äkta ischias och smärtan är också mer diffus än vid äkta ischias. Det är även väldigt ovanligt att smärtan går ner nedanför knät vid falsk ischias. Känslan av försvagade muskler och bortfall av känsel uppstår aldrig vid falsk ischias.

Smärtan kan gå över i perioder

Ibland kan det vara svårt för den drabbade att veta att man drabbats av falsk ischias då smärtorna kan komma periodvis eller efter en lång tid utan besvär.

Har du däremot misstankar om att det kan vara falsk ischias som orsakar smärtorna i ryggen, sätet eller benen ska du söka hjälp så snart du kan då en naprapat eller kiropraktor kan göra bedömningen vad smärtan beror på.

Orsaken till falsk ischias

Eftersom att falsk ischias aldrig uppkommer av ett diskbråck måste man härleda smärtan till annat, som exempelvis:

  • Felbelastning eller överansträngning i ryggen
  • Olika längd på benen
  • Felaktiga skor
  • Gamla skador i knän eller fötter
  • Problem med nedsjunken hålfot, plattfot
Vanligt vid ovana rörelser

Det är vanligt att det uppstår problem med ischiassmärtor när du utför rörelser du inte är van vid såsom snöskottning.

Har du spända sätes- och benmuskler kan de med tiden blidas så kallade triggerpunkter som måste behandlas för att försvinna. Dessa punkter gör väldigt ont när du trycker på dem varpå de är lätta för behandlaren att hitta.

Ett tips för att undvika falsk ischias är att inte ha plånboken i ena bakfickan för att man på så vis får en sned sittställning som kan orsaka ischiassmärtor i benen.

Sjukdomar och skador

Sjukdomar eller andra skador i ryggen kan också vara utlösande faktorer till att falsk ischias kan uppstå, dock är det inte alls lika vanligt.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Dela med dig av dina tankar på vårt stora hälsoforum, Healthcare Forum.

×
Healthcare Media inte har inte möjlighet att ge medicinska råd.
+ 3 = 5

Kommentarer

Hej! Jag har fått ont i höger skinka och ner i benet. Ibland nedanför knä och foten svullnar lite. Värst är det att ligga och har svårt att vända mig då det hugger till i skinkan och det uppstår en djä--a värk en stund.Om jag går upp hugger det till och benet vill vika sig. Har haft det i tre månader nu. Tror du det är falsk ischias? anita

Så har jag åter drabbats av falsk ischias och även denna gång tror jag mig veta vad som utlöst det hela. Nedsuttet bilsäte. Efter några år uppstår materialutmattning i sittdynans mittpunkt. När du bromsar, kopplar och gasar uppstår en hävstångseffekt i länden och skadan är ett faktum. En kudde eller i bästa fall ny sittdyna kan ta bort problemen. När så skadan är skedd är i mitt fall Orudis den bästa lösningen för snabb smärtlindring, appliceras mitt på högra skinkan. Inga smärtstillande piller hjälper. Ett tips kan även vara att använda en occillerande slipmaskin vilket ger en djup och värmande massage i länden. Obs att sandpappret ska tagas bort, bara dynan ska vara verksam. Det skulle vara intressant och se hur statistiken ser ut om högra benet är överrepresenterat p g a bilkörning än det vänstra. Kanske detta kan kasta lite nytt ljus på ett gammalt problem. Och till sist glöm inte placeboeffekten.

Andra läste också: