Behandling

Ryggont kan vara mycket besvärande och hindra människor från att leva ett normalt aktivt liv. Men det finns mycket hjälp att få. Du själv kan också göra mycket för att förebygga muskel- och ledvärk.


Förebyggande behandling

I förebyggande syfte är det alltid bra med regelbunden träning i styrka och kondition. Det leder till att ryggens muskulatur blir stärkt och att blodgenomströmningen ökar i ryggradens muskler. Dessutom utsöndras det endorfiner vid träning vilket ger smärtlindring.

Träning som förbättrar hållningen är också bra i förebyggande syfte såsom pilates eller coreträning.

Vid stillasittande kontorsarbete är det viktigt att ta pauser ofta och inte sitta still alldeles för länge. Det kan nämligen leda till att näringstillförseln till diskarna mellan ryggkotorna kan bli sämre.

Rätt lyftteknik, att undvika rökning, stress och övervikt kan också hjälpa till att förebygga ryggproblem.

behandling

Behandling av ischias

Sök vård om

Eftersom att ryggont ofta går över av sig själv bör du vänta några veckor innan du söker läkarvård.

Akut vård om

Däremot är det viktigt att alltid lyssna på kroppen. Blir smärtorna mer intensiva, har du svårt att känna dig kissnödig och känner du dig allmänpåverkad ska du aldrig tveka att söka vård.

Undersökningen

Urinprov, blodprov och olika röntgenundersökningar kan bli aktuellt som undersökningsalternativ beroende på vilken diagnos som misstänks.

Läkaren ger dig, efter undersökningen, råd om hur du ska leva för att få bukt på ryggvärken. Du kan dessutom få ordination på smärtlindrande läkemedel för att lindra värken.

Remiss till kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast

Om du har ischias kan du också få en remiss från din husläkare till en kiropraktor, en naprapat eller en sjukgymnast som har specialutbildad sig inom MDT- eller OMT-sjukgymnastik. Där kan du få behandling på olika sätt beroende på hur din ischias ser ut.

Metoder som stillar smärtan

Metoder som fungerar mot ryggont är att röra på dig och leva som vanligt. Värktabletter kan också hjälpa för att slippa ha ont.

Om du har mycket besvärande smärta kan kognitiv beteendeterapi vara ett alternativ för att på så vis kunna ändra hur du förhåller dig till din värk.

Du kan även gå på en så kallad ryggskola på sjukhus eller hos en sjukgymnast för att lära sig hur du ska sköta ryggen på bästa sätt.

En annan relativt modern metod för att lindra ryggsmärtor är med hjälp av en TENS-apparat. TENS står för transkutan elektrisk nervstimulering och fungerar genom att pulserande mikroströmmar stimulerar nerverna och därmed blockerar smärtan. TENS-apparaten kan även användas för att lindra förlossningssmärtor.

Det finns med andra ord en mängd olika metoder för att lindra smärta, men den metod som anses vara den mest effektiva är fysisk träning och ett förändrat beteende.

Egenvård vid ryggont

För att rätta till smärtor i exempelvis rygg, nacke och axlar finns det metoder som du själv kan tillämpa i vardagen.

Rekommendationen är att röra på dig, pulshöjande motion i minst 30 minuter, tre gånger i veckan. Du kan också använda dig av hjälpmedel såsom; svankstöd, sulor, kuddar och madrasser, för att lindra muskel och ledvärk.

Kvinnor bör också tänka på vilken behå man använder, den ska avlasta bra och vara i rätt storlek. På jobbet är det viktigt att ha en bra stol som avlastar ryggen och att arbetsbordet är höj- och sänkbart.