Äkta ischias

Ischiasnerven kan orsaka olika smärtor i rygg, säte och ben. Äkta ischias kallas det om du fått ett diskbråck i ländryggen som gör att det trycker på ischiasnerven.


Äkta ischias – tryck från diskarna

Äkta ischias

Här kan du se hur ett diskbråck trycker på ryggmärgen. Det rosa är disken och innehållet som är på väg ut och som trycker mot ryggmärgen (det vita och gula).

Äkta ischias är alltid en irritation eller inflammation i kroppens största och längsta nerv, ischiasnerven. Denna nerv skickar signaler till och från hela nedre delen av kroppen. Ischiasnerven har sitt fäste i ryggens slut där nerverna från ryggen går ihop och går sedan igenom baksidan på båda benen ner till fötterna.

När det är fastställt att du har drabbats av äkta ischias är det oftast en disk mellan kotorna i ländryggen som blivit skadad som därmed trycker på ischiasnerven.

Symptom

Trycket av disken på nerven frambringar ischiassmärtor som strålar ut i låret, vaden och ibland till och med ner i foten. Denna smärta kan påverka vardagen då det gör ont att stödja på benet vilket leder till att du får svårt att gå normalt.

Nattsömnen kan även den bli lidande eftersom att det kan göra ont även när du ligger ner. Om du inte söker hjälp i tid och får bukt med dina ischiassmärtor kan det leda till att musklerna i lår och vader blir svagare, du kan få känselbortfall, domningar och nedsatt reflexförmåga.

Sök vård

Det är väldigt viktigt att söka hjälp hos naprapat eller kiropraktor om du upplever några av symptomen ovan. Skulle naprapaten eller kiropraktorn upptäcka att det är en skadad disk som orsakar smärtorna på ischiasnerven blir du skickad till läkare för vidare bedömningar med eventuella åtgärder.

Den vanligaste åtgärd som ordineras av läkaren är vila, smärtlindrande och inflammationshämmande mediciner för att hjälpa till i tillfrisknandet. Ofta läker nämligen den skadade disken mellan kotorna av sig själv, men ibland är skadan så pass allvarlig att den måste opereras.