4 tecken på att du har ischias

Ischias ger strålande smärta längs hela benet men kan ofta ge en diffus smärta som är svår att beskriva och svår att identifiera som ischias. Det finns ett enkelt självtest som läkare använder för att undersöka om din smärta är ischias som du också kan göra hemma.

Läkare kan använda det så kallade Lasegue-testet för att utvärdera om din smärta är ischias. Det är ett enkelt självtest du kan pröva hemma.


Svaga knän

Ischias ger en strålande smärta genom det drabbade benet. Smärta är en viktig orsak till att patienter söker vård men en annan viktig varningsflagga är svaghet i benet. Svaga knän, eller närmare bestämt svaghet i det ena knät som är drabbat är ett tecken på ischias.

Är det muskelvärk?

Den diffusa smärtan vid ischias kan vara svår att beskriva och lätt att förvirra med muskelsmärta. Vid muskelsmärta gör det ofta ont eller ömmar om du knådar muskeln. Detta är inte nödvändigtvis fallet vid ischias. Testa att med tummen trycka eller knåda mot muskler i ryggen eller rumpan där smärtan verkar sitta. Om det ömmar eller gör ont kan det vara muskelvärk snarare än ischias.

Enkelt självtest för ischias

Ett test läkare använder för att utvärdera om patienten har ischias börjar med att patienten ligger ner med båda benen utsträckta. Du kan göra testet själv hemma med hjälp av en vän.

För en frisk person ska det inte vara några problem att lyfta ena benet från marken rakt upp mot taket (till 90 graders vinkel). Be en vän ta tag i din fot och lyft den åt dig rakt upp (se bild ovan).

Vid ischias triggar detta lyft strålande smärta genom benet redan vid 30 eller 40 graders vinkel eller upp mot 70 graders vinkel.

Ett ytterligare steg i testet är att släppa ner benet igen från den vinkel du började känna smärta (till exempel 40 graders vinkel). Några grader under din smärttröskel kan foten ge ifrån sig en reflex-ryckning. Detta är ytterligare ett tecken på ischias.

Sök vård akut om…

Vid svår ischias kan du förlora kontrollen över tarmfunktion och urinblåsa. Denna situation kan behöva akut operation som behandling. Det inträffar för att ryggraden sätter stort tryck på nerven och behöver behandlas fort då det kan ge permanent skada.