Ryggskott

Ryggskott är väldigt vanligt och de flesta drabbas någon gång. Ryggskott går oftast över av sig själv inom några dagar till några veckor. Se till att röra på dig i den mån det går. Vila kan bara gör det värre.


ryggskottVad är ryggskott?

Ryggskott, lumbago, är ländryggsmärta. Man kan dela upp ländryggssmärta i två grupper:

1. Ländryggsmärta utan bensmärta (lumbago, rygginsufficiens)

2. Ländryggsmärta med bensmärta (ischias, lumbago-ischias)

Symptom

– skiljer sig mellan de olika typerna av ryggskott

Rygginsufficiens

Rygginsufficiens ger en trötthetskänsla i ryggen och upplevd svaghet och stelhet i ryggen.

Lumbago

Lumbago är ofta en smärta eller stelhet som kommit efter ett lyft. Ofta känns denna smärta när du vaknar på morgonen. Det är svårt att hitta en smärtfri ställning. Den mest akuta smärtan brukar gå över efter ett par dygn. Smärtan kan stråla ut mot skinkor och ljumskar. Ofta är smärtan tydligast på ena sidan; höger- eller vänstersidig lumbago.

Ischias

Ischias ger smärta som strålar ner i ett eller båda ben.

Lumbago-ischias

Lumbago-ischias är en blandning av lumbago och ischias och ger både rygg och bensmärta.

Finns oftast ingen tydlig orsak

Det är ofta oklart vad ryggskottet, ländryggsmärtan, beror på och det förblir oftast okänt.

Riskfaktorer för kroniska ländryggsmärtor är hög ålder, tidigare ryggproblem, depression, ångest eller missnöje med arbetet.

Smärtan från ryggskottet kan komma från nästan alla delar i ryggen så som muskler, diskar, ledband eller leder mellan kotor. Mycket sällan beror ryggskottet på någon skada eller sjukdom.

Ibland kan dock sjukdomar ligga bakom smärtan

Ibland kan sjukdomar och olika tillstånd orsaka ryggont. Så som rygginfektioner, reumatiska sjukdomar, benbrott, cancer och benskörhet.

Det är dock väldig ovanligt att det finns någon sådan allvarlig orsak bakom ryggsmärtan.

Behandling och egenvård

Rör dig

Försök att hålla dig i rörelse så mycket som det går. Det blir inte bättre av att sitta eller ligga stil, snarare tvärtom. Så gå till jobbet, försök att komma ut på promenader och lätt träning.

Medicin

Receptfri medicin kan lindra smärtan. Om du inte har lika ont så kan du lättare röra på dig vilket är bra för att ditt ryggskott ska gå över.

Du ska dock inte äta smärtstillande läkemedel i för långa perioder. Om du lider av så allvarlig smärta att du dagligen måste ta smärtstillande är det lämpligt att uppsöka läkare.

Sjukgymnast, kiropraktor, naprapat

Om du vill kan du kontakta en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat för undersökning. De kan ge dig rådgivning hur du bäst ska lindra eller behandla med exempelvis olika övningar.

Sök läkarvård

De allra flesta mår bra igen efter några dagar till några veckor. Utan att behöva söka behandling.

Men om ryggskottet inte går över inom två veckor ska du söka läkarvård. Om du får svårt att kissa eller får nedsatt känsel ska du genast söka vård.

Behandla med värme eller kyla

Värme eller kyla kan lindra. Pröva dig fram. Exempelvis kan du ha värmedyna på ryggen, ta en varm dusch eller en bastu.

Om du prövar med kyla kan du använda något fryst så som en plastpåse med isbitar inlindat i en handduk och lägga på ryggen.