Symptom

Ischias känns som en strålande smärta i ryggslutet ner mot benen. Symptomen kan te sig lite annorlunda beroende på om du har ischias på grund av diskbråck eller inte. Har du känselbortfall i underlivet eller har svårt att kontrollera din avföring måste du söka akut vård.


Symptom på ischias

symptom ischiasIschias kan kännas som en smärta i ryggslutet som strålar ut i höften eller ner i benen och ibland ner i fötterna. Ischias kan göra så pass ont att det påverkar din vardag och gör att du får svårt att gå normalt. Även nattsömnen kan bli lidande på grund av smärtan.

Andra symptom är kramp, svagare muskler i benet, domningar, känselbortfall och nedsatt reflexförmåga.

Äkta eller falsk ischias?

Ischias som orsakas av diskbråck kallas för äkta ischias. Om din ischias orsakas av ett diskbråck så har du ovanstående symtom men även extra ont när du böjer ryggen, nyser eller hostar.

Om din ischias inte är orsakad av diskbråck kallas det för falsk ischias. Falsk ischias är mycket vanligare och gör inte lika ont. Smärtan är också mer diffus än vid äkta ischias.

Akuta symptom – sök akutvård

Om du får svårt att kontrollera avföring eller tappar känseln i underlivet måste du genast söka vård på en akutmottagning.

Foglossningsvärk eller ischias?

Är du gravid och har ont i ryggen? Det kan vara svårt att särskilja vad som är ischias och vad som är foglossning.

De flesta gravida kvinnor får foglossningsvärk då den uppstår i och med att bäckenet börjar utvidga sig inför en kommande förlossning. Ischias däremot uppstår när ischiasnerven kommer i kläm.

Foglossningsvärken känns till skillnad från ischias som en strålande smärta från korsryggen ut mot blygdbenet. Men hos vissa gravida kan dock foglossningen göra att ischiasnerven kommer i kläm vilket kan leda till ischias.