Naprapati

För att bli av med ischias kan du vända dig till en naprapat. Du kan ta kontakt med en naprapat själv för diagnos och behandling.


Naprapati vid smärta i rörelseorganen

Naprapater är en legitimerad yrkesgrupp som arbetar med smärttillstånd och funktionsrubbningar i rörelseorganen. Du kan exempelvis söka vård hos en naprapat om det smärtar/strålar ut i ett ben, med eller utan problem från ryggen.

Ställer diagnos för rätt behandling

När naprapaten ställer diagnos är en viktig del att avgöra om din ischias kommer från ett diskbråck eller någon annan strukturell problematik. Om naprapaten misstänker att det finns en strukturell problematik eller ett diskbråck skickas du vidare till en läkare för fortsatt utredning.

Om din ischias har ett funktionellt ursprung, exempelvis i spända muskler i sätet som skapar ett tryck mot ischiasnerven, behandlar naprapaten dina besvär direkt.

Den typ av behandling som ger bäst effekt är en kombinationsbehandling där både mjukdelar och leder behandlas.

Så går behandlingen till

En naprapat undersöker noga och ställer en diagnos för att sedan behandla och rehabilitera. Behandlingen går ut på att minska smärta, återställa funktion och skapa förutsättningar för att du som patient själv ska kunna förebygga framtida besvär.

Behandlingen kan bestå av både mjukdelstekniker som massage och stretching men också tekniker för att återvinna funktion i leder som manipulation och mobilisering. Ibland komplettas de manuella teknikerna med exempelvis elektroterapi eller akupunktur.

Behandlingen följs upp med träningsprogram och ergonomiska råd för att göra så att besvären inte kommer tillbaka.

Hitta en naprapat

De flesta naprapater är egna företagare men det finns även landstingsfinansierad naprapati i 11 av 21 landsting. Du hittar din naprapat enklast på Naprapatförbundets sida ”hitta din naprapat”.