Så får du bort ischias med naprapati

Hur ischias behandlas beror helt och hållet på vem som är drabbad och hur ont du har. Men har du ont i ryggen, med smärta ner mot benet, så kan en naprapat ge dig diagnos och korrekt behandling.


 

Så får du bort ischias med naprapati

Leg. Naprapat Louise Tylömark, på Naprapaterna i Stockholm.

– Vi har många patienter som kommer till oss då de har besvär med ischias och många blir av med sin smärta efter naprapatbehandling, säger Leg. Naprapat Louise Tylömark som arbetar på Naprapaterna i Stockholm.

Vid ett första möte med en naprapat så vill man hitta orsaken till smärtan. Ischias är nämligen en stor och lång nerv som går från ryggraden ner i benet och det finns många orsaker till att denna kommer i kläm och orsakar smärta.

”Om det är riktig ischias så ser man detta ganska fort”

För att skilja de olika orsakerna åt så få finns det äkta ischias och falsk ischias. Vid äkta ischias kommer orsaken till smärtan inne i ryggraden. Vid falsk ischias kommer smärtan från att nerven av någon orsak blir irriterad utanför ryggraden.

– Om det är riktigt ischias så ser man detta ganska fort, förklarar Louise Tylömark. Dessa patienter har oftast en konstant strålande, brännande smärta ända ner i foten, och de är oftast väldigt allmänt påverkade. Vi gör vissa tester som påverkar nerven ännu mer och på det sättet se att det är en äkta ischias.

– Och så har vi falsk ischias, som kan göra exakt lika ont. Men dessa patienter kan snabbare känna en förbättring efter en behandling.

Så får du bort ischias med naprapatiKan bli bra samma dag

Om du har falsk ischias så ser behandlingen ut på det sätt att man först tar reda på var nerven är i kläm och varför.

– Oftast så beror smärtan på att en muskel är stel och ligger och trycker på nerven. Det kan bero att vi är överrörliga i våra leder och därför måste musklerna hålla ihop oss, eller fel hållning som vid graviditet där vi blir lite framtunga vilket även en stor mage gör, säger Louise Tylömark. Många människor pronerar i sina fötter när de går vilket också kan skapa en obalans i musklerna.

Stretching, massage, manipulation

Denna smärta går att behandla. Går du direkt iväg med dina besvär går det ofta bort efter en behandling, men annars kan det ta fler behandlingar innan kroppen ger med sig.

– Om det är en muskel som trycker på nerven så handlar det om att få igång muskulaturen. När spändheten släpper, så släpper också ischias.

Behandlingen, beroende på orsak till problemet, kan bestå av massage, stretching, manipulation, akupunktur, dry needling, tens, ultraljud och många goda råd vad gäller ergonomi och uppbyggnad av hållning.

Undvik diskbråck

Har du äkta ischias, alltså ischias som har diagnostiseras av magnetkameraundersökning, så beror detta på att nerven är i kläm inuti ryggraden.

För de som får diagnosen diskbråck så måste en del opereras.

– Men vissa diskar har inte gått sönder utan är bara utbuktade. Vilket då ger ett tryck på nerven. Dessa patienter kan vi hjälpa med behandling och rätt övningar som gör att du kan förhindra ett framtida diskbråck.

– Diskbråck är något du vill undvika. Ett diskbråck gör fruktansvärt ont och du kan behöva gå i denna smärta i flera månader innan det finns tid för operation. Även om man blir opererad är det inte helt säkert att man blir riktigt bra.