11 mycket effektiva lösningar mot ischias

Ischias är smärta i rumpan och ner i benet som orsakas av att ischiasnerven är i kläm. Det finns många olika metoder som kan lindra smärtan och även bota din ischias. Här under följa elva effektiva sätt – listade av sajten Prevention.


11 mycket effektiva lösningar mot ischias

Ischiasnerven är kroppens längsta och största nerv.

1. Sjukgymnast

En sjukgymnast kan hjälpa dig med stretchingövningar som gör att du får tillbaka flexibiliteten på baksidan. Dessutom kan rörelserna stärka dina muskler vilket kan stabilisera ryggraden och minska risken för liknande skada.

2. Kiropraktor

Ryggradsmanipulation hos en kiropraktor kan vara mycket effektivt vid ischias.

Ungefär 60 procent av alla personer med ischias upplever samma grad av smärtlindring av kiropraktik som efter en operation. Detta enligt en studie från 2010 i Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics.

3. Värmande akupunktur

I en studie om traditionell kinesisk medicin i The Journal kunde man se att värmande akupunktur är väldigt effektivt vid ischias.

56 procent av deltagarna som testade återupprepade behandlingar med värmande akupunktur blev helt fria från sina symptom och 34 procent märkte en minskning av smärtan.

Däremot krävs det upp mot tolv behandlingar innan du märker av tydliga förbättringar.

4. Massage

Triggerpunktterapi är den form av massage som fungerar bäst vid ischias. Detta enligt Jeff Smoot som är vice VD för American Massageterapi Association.

Detta beror på att om muskeln som sitter ovanför ischiasnerven är spänd så kan den trycka mot ischiasnerven vilket kan orsaka stickningar och domningar ner i benet. Men med hjälp av triggerpunktterapi kan denna muskel få hjälp att slappna av vilket gör att symptomen försvinner.

Om du inte blir bättre av triggerpunktterapi efter fyra behandlingar så behöver du dock testa en annan behandling, enligt Jeff Smoot.

5. Motion

Även om motion är det sista det känns som du vill göra, när du har ont, så är det väldigt viktigt att fortsätta vara fysiskt aktiv. Detta eftersom motion ökar blodcirkulationen vilket hjälper kroppen att minska inflammationen.

En promenad på 20 minuter räcker. Om det gör ont kan simning också vara ett alternativ.

6. Smärtstillande och muskelavslappnande

Smärtstillande läkemedel och muskelavslappnande kan lindra smärtan. Speciellt i de fall där ischias är orsakad av ett diskbråck. Läkemedel kan dock inte bota ischias.

7. Johannesörtsolja

Johannesörtsolja är ett naturligt alternativ mot smärta. Den är antiinflammatorisk och fungerar som ett liniment.

Enligt Tieraona Low Dog, som är chef för Integrative Medicine vid Arizona centrum, är Johannesörtolja ”en av mina favoriter mot nervsmärta”.

Oljan ska applicera två till tre gånger om dagen på huden där du har ont.

8. Kyla eller värme

Kyla eller värme kommer inte att bota din ischias eftersom ischiasnerven sitter djupt inne i skinkan och benet. Men genom att hålla en kylklamp eller en värmedyna på området i mer än 15 minuter kan du minska smärtan något.

9. Injektioner av steroider

Hos personer vars smärta inte blir bättre inom en månad av andra behandlingar kan injektioner av steroider, i nedre delen av ryggen nära ischiasnerven, hjälpa. Detta kallas för epidural steroid injektion (ESI).

Förhoppningen är då att minska inflammationen i nervgrenen.

10. Yoga

Även om yogaeffekterna på ischias inte är så tydliga så kan yoga hjälpa dig med ischias på längre sikt.

Stärkt muskulatur och bättre flexibilitet hjälper nämligen dig från att inte falla in i dåliga arbetsställningar som påverkas ischias negativt.

11. Kirurgi

Ungefär 4-6 procent av de med ischias behöver behandling i form av operation. En operation minskar smärtan och funktionsnedsättningarna, även om detta alltid är en sista utväg.