Falsk ischias

Om din ischias inte beror på en skadad disk så har du en så kallad falsk ischias. De flesta personer drabbas av denna typ av ischias. Går du till en naprapat eller en kiropraktor kan de ställa diagnos och ge dig rätt behandling.


Falsk ischias – diffus smärta

falsk ischiasDet är vanligast att du drabbas av falsk ischias. Den falska typen av ischias svarar också mycket bra på behandlingar.

Skillnader mellan äkta och falsk ischias

Falsk ischias sägs inte göra lika ont som äkta ischias och smärtan är också mer diffus än vid äkta ischias. Det är även väldigt ovanligt att smärtan går ner nedanför knät vid falsk ischias. Känslan av försvagade muskler och bortfall av känsel uppstår aldrig vid falsk ischias.

Smärtan kan gå över i perioder

Ibland kan det vara svårt för den drabbade att veta att man drabbats av falsk ischias då smärtorna kan komma periodvis eller efter en lång tid utan besvär.

Har du däremot misstankar om att det kan vara falsk ischias som orsakar smärtorna i ryggen, sätet eller benen ska du söka hjälp så snart du kan då en naprapat eller kiropraktor kan göra bedömningen vad smärtan beror på.

Orsaken till falsk ischias

Eftersom att falsk ischias aldrig uppkommer av ett diskbråck måste man härleda smärtan till annat, som exempelvis:

  • Felbelastning eller överansträngning i ryggen
  • Olika längd på benen
  • Felaktiga skor
  • Gamla skador i knän eller fötter
  • Problem med nedsjunken hålfot, plattfot
Vanligt vid ovana rörelser

Det är vanligt att det uppstår problem med ischiassmärtor när du utför rörelser du inte är van vid såsom snöskottning.

Har du spända sätes- och benmuskler kan de med tiden blidas så kallade triggerpunkter som måste behandlas för att försvinna. Dessa punkter gör väldigt ont när du trycker på dem varpå de är lätta för behandlaren att hitta.

Ett tips för att undvika falsk ischias är att inte ha plånboken i ena bakfickan för att man på så vis får en sned sittställning som kan orsaka ischiassmärtor i benen.

Sjukdomar och skador

Sjukdomar eller andra skador i ryggen kan också vara utlösande faktorer till att falsk ischias kan uppstå, dock är det inte alls lika vanligt.

Hur kan du undvika falsk ischias?

Många har idag vad man kallar för felaktig kroppshållning, du kanske ofta sitter ihopkrupen framför datorn eller sällan spänner magen när du står upp. Många ställer sig också och väger över olika ben. Kroppen reagerar kortsiktigt inte negativt på en dålig kroppshållning men när det går månader efter månader och år efter år så ökar risken att drabbas av falsk ischias på grund av detta. Tänk därför på kroppshållningen, det är en viktig aspekt i att minska risken att få falsk ischias.