Graviditet
Gravida kvinnor får lättare ont i ryggen eftersom kroppens leder blir rörligare. Bäckenet ska under förlossningen kunna expandera så att barnet lättare kommer ut. Att kroppens leder blir mer rörliga kan orsaka ischias eller foglossningsvärk.
Foglossningsvärk eller ischias
Eftersom att ischias är en nervsmärta känns den annorlunda mot foglossningsvärk.
Foglossningsvärk kan kännas bak i korsryggen, såsom ischias gör, men smärtan brukar även gå fram över blygdbenet. Ibland kan det vara svårt att veta om det är ischias eller foglossningar du fått när det börjar göra ont.
Foglossningar kan vara lindriga, många har inga besvär alls, eller så får du sådana besvär att du måste använda kryckor eller rullstol för att överhuvudtaget ta dig fram.
Det är viktigt att komma ihåg att foglossningar inte är farliga, för varken den gravida kvinnan eller för barnet. Efter förlossningen brukar man räkna att det tar cirka tre månader innan du är helt symptomfri från värken.
Symptom
Symptomen på foglossningar kan vara en molande, huggande eller skärande smärta. Smärtan kan stråla ner i ljumskarna och baksidan på låren vilket gör att det lätt kan misstas för att vara ischias.
Foglossningarna kan också göra att ischiasnerven kommer i kläm, vilket gör det viktigt att söka vård för att kunna säkerställa anledningen till smärtan.
Behandling
Du kan inte göra något för att förhindra att den ökade rörligheten i lederna sker när du är gravid. Däremot kan du se till att redan tidigt under graviditeten stärka muskulaturen kring bålen, mage och rygg för att på så sätt kunna stabilisera bäckenet mera.
Har besvären redan börjar och foglossningarna är ett faktum är det bra om du försöker hålla ryggen så rak som möjligt och inte belasta den allt för mycket.
Det finns även hjälpmedel som du kan ta till för att minska besvären. Ett exempel är ett bälte som spänns runt höfterna.
Dessutom kan du få smärtlindring med hjälp av en TENS-apparat alternativt få akupunktur. Har du mycket ont ska du söka vård hos din mödravårdscentral.
Vilka får besvär av foglossning?
Det spelar ingen roll om du är vältränad eller inte, eller om du fött barn tidigare eller inte. Vilken gravid kvinna som helst kan få foglossningsvärkar, dock ökar risken att drabbas om du har ett arbete med mycket tunga lyft eller om du haft ryggproblem tidigare i livet.
Har du fått foglossningar vid en graviditet finns det större risk att du drabbas igen vid nästa graviditet. Har du riktig otur kan besvären till och med förvärras vid kommande graviditeter. Det är därför viktigt att du är fri från besvär i minst sex månader efter förlossningen innan du blir gravid igen.